Wandelen in Frankrijk in het ongerepte departement de Aveyron

Het is vroeg. De zon is nog niet op, maar de zachtroze vegen in een steeds meer turkoois kleurende lucht kondigen zijn komst al aan. De glooiende heuvels herwinnen langzaam hun vormen in tinten van groen, rood en bruin. De rivier ligt nog verscholen onder een dikke witte deken. Langzaam stijgt de mist omhoog. Grote slierten maken zich los en leggen een krans om de heuvels. Dan breekt de zon door. Het uitzicht wordt snel helder. De laatste mistbanken stijgen naar boven en verdwijnen alsof ze er nooit zijn geweest: het heuvel- en rivieren landschap van de Aveyron”

wandelen frankrijk 8

Bosrijk en ruig

De Aveyron is bosrijk en ruig en wordt door scherpe rivierdalen doorsneden. De wandelroutes leiden je door verschillende gebieden met daarin soms nog middeleeuwse dorpjes en gehuchten. De overwegend boerenbevolking voorziet nog voor een deel in eigen onderhoud, wat vlees, zuivel en groenten betreft.
Het exportproduct van deze streek is de beroemde Roquefortkaas. De kuddes schapen die de melk hiervoor leveren zijn karakteristiek voor de omgeving.

roquefortschapen

Een nog onontdekt wandelgebied

De Aveyron in Zuid-Frankrijk is als gebied om te wandelen niet erg bekend. Gelegen tussen de Auvergne en de Pyreneeën, in de driehoek Albi, Rodez en Millau wordt het op veel toeristische kaarten als een lege vlek weergegeven. Alsof daar niets is. Het tegendeel is waar. Het bergachtige landschap met heldere beekjes, oude kastanjebossen en afgeronde heuveltoppen is nog veelal ongeschonden. Onze wandeltocht loopt door het natuurreservaat ‘Parc Regional des Grands Causses’ waar de rivier de Tarn met z’n vele zijriviertjes op zo’n 240 meter boven zeespiegel doorheen kronkelt. De heuvels rondom reiken tot een hoogte van 600 meter. In dit prachtige wandelgebied liggen een zestal huizen van Nederlanders en Vlamingen door wandelpaden en kleine weggetjes met elkaar verbonden.

vallee du tarn

wandelroutes frankrijk 9

wandelgebied frankrijk 9

wandelen frankrijk 10


wandelgebied frankrijk 10

wandelvakantie frankrijk 10